> Advies > Bijzondere situaties > Relatie advies: Liefde is geven... en krijgen

Bijzondere situaties

Relatie advies: Liefde is geven... en krijgen

In de liefde gaat het nu eenmaal om geven en krijgen. In het begin van een relatie gaat het geven vanzelf...

liefde is geven en krijgen

Iedereen heeft het vast wel eens meegemaakt. Na een breuk zweren we mannen/vrouwen af. Nooit meer een relatie. Of je zelf de knoop hebt doorgehakt, of de ander. Het is logisch dat je tijd nodig hebt om de breuk te verwerken. Maar na verloop van tijd verwaterd het standpunt “nooit meer relaties”. Het verandert geleidelijk in “het zal heus niet altijd gedoemd zijn te mislukken.” En voor je het weet, ben je weer bij “ik ben wel weer toe aan een relatie”.

En daar is niets mis mee; die fases horen erbij. Een positieve instelling is de kiem waaruit allerlei positieve belevingen kunnen groeien. Het is wel goed om vrede te sluiten met je liefdesverleden. Want weer met iemand je leven delen is voor velen aangenamer en te verkiezen boven het leven in je eentje. Wat te denken over motieven en intenties die buiten liefde zelf liggen? Wat voorbeelden op een rijtje:

  • Het is gemakkelijker met twee een huishouden te runnen.
  • Het is goedkoper de hoge woonkosten te delen.
  • Seks is toch leuker met zijn tweeën dan in je eentje.
  • Bij iemand thuiskomen na een zware dag is prettiger dan in een leeg huis aankomen.

Toegegeven, romantisch klinkt dat niet. Het past in eerste oogopslag niet in het kader van ‘liefde’. Dit ideaal schrijft voor dat je je partner enkel kiest omwille van zijn/haar persoon en een gevoel van liefde. De liefde uit de tankstation- romannetjes, zoals vele pubers die zich voorstellen.

Maar is het een goede zaak een partnerrelatie enkel daarop te baseren? Wat als die ‘’vlinders-in-de-buik-liefde’ wat verdampt, wat eerder regel is dan uitzondering? Het is goed dat er dan ook iets in de plaats komt. Het is niet omdat we een partner kiezen vooral omwille van zijn/haar persoon, dat we niet mogen genieten van de positieve neveneffecten van een partnerschap. Het is niet omdat de meeste mensen die romantische liefde een absolute voorwaarde vinden om een relatie te starten, dat we moeten doen alsof we die andere voordelen niet waarderen. Veel psychologen zijn het er over eens dat een puur ‘gevende liefde’ niet echt bestaat. Mensen zijn nu eenmaal ook uit op hun eigen belangen en lusten. Waarom zou je dat dan niet eerlijk mogen toegeven?

Ook maakt gevoelsliefde in de loop van de relatie langzaam plaats voor een liefde met intimiteit en engagement. Een liefde waar je bewust voor kiest, ook omdat je samen iets hebt opgebouwd, samen een geschiedenis hebt.

In de liefde gaat het nu eenmaal om geven en krijgen. In het begin van een relatie gaat het geven vanzelf. Komt natuurlijk omdat we dan nog in de wolken zijn. Je zou voor minder euforisch worden. Naarmate de relatie vordert, wordt het geven een tikje moeilijker, en wordt wat je krijgt van je partner hoe langer hoe evidenter. Vandaar dat de tevredenheid over de relatie vaak ook zakt met het vorderen van de relatie. Dat is dus niet raar of iets om je voor te schamen.

Het is vooral van belang dat je oprecht bent tegen je partner en tegen jezelf. Doen alsof, en daarbij nog op de tippen van je tenen lopen, houdt niemand lang vol. Hoe sneller je gewoon jezelf kan zijn bij je partner, hoe beter. In dat geval voel je je gewaardeerd om wie je bent, en je houdt het ook veel langer vol. Een goede relatie is waarin je nog meer jezelf wordt dan je al was. Wat is er meer waard dan een persoon te hebben waarbij je thuis kan komen?

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden en de privacyverklaring zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)