> Advies > Bijzondere situaties > Over bindingsangst: "Waarom sla ik altijd de verkeerde aan de haak?"

Bijzondere situaties

Over bindingsangst: "Waarom sla ik altijd de verkeerde aan de haak?"

Er steekt meer dan alleen pech achter verschillende mislukte relaties. Kan het zijn dat u onbewust uw relaties saboteert? Bindingsangst klinkt negatief, maar komt veel voor. Geen man overboord. Dit zijn veelvoorkomende tekenen dat er sprake van bindingsangst is...

Bindingsangst

“Bindingsangst? Welnee, heb ik niet. Ik wil niets liever dan een relatie. Maar ja, ik kom alleen de verkeerde steeds tegen.” Komt dit bekend voor? Merkt u telkens in een nieuwe relatie dat u uzelf gelukkig prijst met zijn goede eigenschappen, maar u ergert aan zijn slechte? Dit is geen verwijt, maar dat kan een teken zijn dat u uzelf onbewust in de weg loopt in relaties. Het komt meer dan eens voor dat singles zo naar liefde en relatie verlangen, dat ze niet geloven dat een vorm van bindingsangst de reden voor hun single-zijn is. Maar denk er eens over na...

Telkens de verkeerde vent.
Uw vorige partners waren niet in staat om zich te binden, klungelig in het onderhouden van de relatie, koppig, egoïstisch, ontrouw of wilden u te afhankelijk maken. Uw hele relatiegeschiedenis is een opeenstapeling van weinig zorgzame mannen die u geen goed deden. Toch heeft u er telkens in geïnvesteerd, met elke keer weer de hoop dat het “nu wel goed zou komen”.

Het kan zijn dat u een passieve relatiesaboteur bent. Dat klinkt negatief, maar wil alleen zoveel zeggen als: aan de ene kant verlangt u naar liefde, maar anderzijds bent u er ook wat bangig voor. Daarom kiest u onbewust voor mannen die u toch niet genoeg toelaten.

De hopeloze gevallen
Hij zegt: “ik wil eigenlijk geen relatie”. Toch probeert u het. Dit is de meest voorkomende variant. En vervolgens gaat u zelf geloven in wat u hen vertelt, puur omdat u hunkert naar liefde. En als het dan toch misloopt – onvermijdelijk- kwelt u uzelf met de gedachte “ik wist het eigenlijk wel”. Resultaat: gebroken hart.
Dat is een type actieve relatiesaboteur. Wel een eerlijke, in elk geval. Vaak charmant en overtuigend. Actieve saboteurs trekken overigens vaak passieve relatiebrekers aan.

U wilt uw vorige relatie terug
Uw nieuwe relatie voortdurend vergelijken met de vorige. Kan nooit goed gaan. Alles was toen beter, lijkt de gedachte. Maar voor het gemak vergeet u waarom jullie ook alweer uit elkaar gingen. Er zijn maar weinig gevallen waarin de “ex-terug-methode” werkt.
Mensen met bindingsangst hebben er een handje van een vorige relatie te veel op te hemelen, terwijl ze eigenlijk best weten dat die onbereikbaar is.

De pessimist
Zodra een relatie opbloeit, kunt u alleen maar denken aan de nare dingen zoals bedrog, ontrouw, leugens of een pijnlijke breuk. Op die manier naar relaties kijken is de kat op het spek binden. Hier krijgt u last van.

Een relatie vereist altijd een sprong in het diepe. Een stuk vertrouwen. En laten we wel wezen: niemand kust graag een pessimist.

De opgevers
De eerste weken van een relatie kunt u uw geluk niet op. Vlinders in de buik, het euforische gevoel van liefde. Alles lijkt geweldig daar op die roze wolk. Maar na verloop van tijd gaat u steeds meer negatieve dingen zien en na een poosje geeft u op.
Deze mensen zijn verliefd op het idee verliefd te zijn. Deze vorm van bindingsangst kenmerkt zich door self-fulfilling prophecy: u gaat de dingen zien die u al vermoedde.

Bang voor verandering
Ingrijpende veranderingen zijn eng. Natuurlijk. Maar soms wel noodzakelijk om een relatie in stand te houden. Dit type relatiesaboteur onthoudt zich van elke verandering. Zoals het nu is, is het toch perfect? Als er nul ruimte is voor compromissen, zal het spaak lopen. Als u uw partner geen ruimte gunt om uit die voor u perfecte pasvorm te komen, gaat dat problemen opleveren.

Dit type bindingsangst is niet moeilijk om aan te pakken: zie verandering niet als bedreiging maar juist als kans.

Maar laten we vooral niet te negatief doen. Bindingsangst is iets van alle tijden en alle mensen. En het mooie is: er is altijd wat aan te doen. Maar besef wel, liefde bestaat niet zonder slag of stoot. Maar het is het absoluut waard, toch?

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden en de privacyverklaring zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)