> Advies > Bijzondere situaties > Slimme dames en zorgzame heren: de veranderingen in onze partnerkeuze...

Bijzondere situaties

Slimme dames en zorgzame heren: de veranderingen in onze partnerkeuze...

Vroeger lagen vooral mooie vrouwen goed in de huwelijksmarkt. Vergelijkbaar: rijke en slimme mannen lagen vroeger bijzonder goed in de markt. Evolutionair gezien prima te verklaren...

slimme dames

 

Vroeger lagen vooral mooie vrouwen goed in de huwelijksmarkt, zeker als zij zich een beetje afhankelijk opstelden. Evolutiebiologisch kon dat als volgt verklaard worden: vrouwen die er mooi en gezond uitzien doen een mogelijke partner de impliciete belofte van vruchtbaarheid. Brede heupen, een slanke taille en volumptueuze borsten verwezen als schoonheidsideaal naar hetzelfde potentiëel. Ook kwam het vroeger vaker voor dan nu dat intelligente en hoog opgeleide dames het moeilijk vonden een partner te zoeken. Dat werd toen gelieerd aan het gegeven dat nogal wat mannen moeite hadden met het feit dat hun partner hoger opgeleid was dan zij, en ook meer verdienden.

Vergelijkbaar: rijke en slimme mannen lagen vroeger bijzonder goed in de markt. Ook hier werd een evolutionaire uitleg aan gegeven: zij beloven impliciet dat er financieel voor het nageslacht zal worden gezorgd. Andersom: werkloze of werkschuwe mannen hadden het moeilijk een partner te vinden, precies omdat ze weinig konden beloven als het ging om een comfortabel leven voor de volgende generatie.

Dit paste in het klassieke rollenpatroon, waarbij de man voor de financiële middelen zorgde en de vrouw voor opvoeding en huishouden instond.

Deze ouderwetse criteria zijn aan het verschuiven. Uit onderzoek blijkt dat heel wat mannen niet langer worden afgeschrikt door hoog opgeleide en goed verdienende vrouwen. Dat treft, want de dames zijn tegenwoordig gemiddeld beter opgeleid dan de heren...

Logischerwijs zoeken vrouwen niet langer in de eerste plaats een kostwinnaar. Steeds meer worden andere kenmerken belangrijker geacht als het gaat om een levensgezel. Hij moet ook kunnen luisteren en praten, liefst ook over zijn gevoelens. Hij moet bijdragen in het huishouden en bij het opvoeden van de kinderen.

Er is een duidelijk verband met het verder afzwakken van de traditionele rolpatronen. De functies van mannen en vrouwen groeien naar elkaar toe, en daar zijn heel wat voordelen aan verbonden. Beide seksen kunnen zich ontplooien, zowel door een loopbaan uit te bouwen als door hun taak op te nemen in het gezin. Omdat er zoveel meer mogelijk is, wordt het wel nodig om een en ander onderling goed af te stemmen en te bespreken.

Het vervagen van rolpatronen valt toe te juichen. Vernieuwde prioriteiten bij de partnerkeuze zijn daarbij wel gepast. Vrouwen kunnen nu ook aantrekkelijk zijn om professionele competenties, mannen kunnen nu ook gewaardeerd worden om zorgende taken.

Een mogelijk negatief effect van de verruimde kansen is dat partners geneigd zijn teveel hooi op hun vork te nemen. Waarom zou je niet eenvoudig doen wat allemaal mogelijk is? Door een enthousiaste gedrevenheid bij beide partners komen veel mensen in een postmoderne drukte terecht. Probeer het maar eens: vraag een 10 mensen hoe het met hen gaat, en tel eens op hoe vaak je de reactie: ‘druk, druk’ hoort. Vooral de combinatie van een voltijdse job, met het opvoeden van kinderen en het runnen van een huishouden maakt veel mensen vermoeid.

Wat hen dan vooral ontbeert, is wat we meestal ‘tijd voor onszelf’ noemen: tijd voor relaxen, rust, een hobby, je partner… De druk die uitgaat van een hypotheekschuld die moet worden afbetaald verleid ons ertoe om hard te werken. Soms gaan we daarin te ver en plegen we roofbouw op ons lichaam en onze gezondheid; ook op relationeel vlak.

Let wel op dat we sommige doelen waarvoor we leven niet uitstellen tot we met pensioen zijn. Vriendschappen, relaties, hobby’s, tijd voor partner en kinderen… Ze zijn allemaal belangrijk. Aan het einde van hun leven zijn er meer mensen die zichzelf verwijten te weinig tijd te hebben besteed aan deze ‘zachte waarden’ dan dat er mensen zijn die zichzelf beschuldigen te weinig gewerkt te hebben.

 

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden en de privacyverklaring zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)