> Advies > Het eerste contact > 10 tips om contacten te leggen

Het eerste contact

10 tips om contacten te leggen

Veel contacten leggen is dé weg naar succes. Maar een contactverzoek schrijven, of erop reageren, is altijd makkelijker gezegd dan gedaan. We horen het regelmatig, 'Wat moet ik nou schrijven?', 'Ik wil wel origineel overkomen, maar niet te jolig'. Heel normaal dat u een beetje onzeker bent bij het schrijven van berichten, dat is iedereen. Daarom hebben we 10 tips voor u op een rij gezet, hopelijk maken die het weer een stapje makkelijker.

10 tips om contacten te leggen

Tip 1: Wees persoonlijk

Laat uit uw berichten een stukje persoonlijke interesse blijken. Dus beperk uw bericht niet tot, 'Ik denk dat ik je wel leuk vind, zullen we elkaar eens ontmoeten?'. Maar voeg iets persoonlijks toe, u kunt vast wel iets vinden in zijn of haar profiel. Bijvoorbeeld, 'Ik zie dat je van reizen houdt, zullen we een keer wat drinken en mooie reisverhalen uitwisselen?'

Tip 2: Kort is goed

Volgens onze psycholoog drs. Linda Balk kunnen ellenlange verhalen afschrikkend werken. Geef in een contactverzoek niet meteen uw hele levensverhaal. Dit kan saai zijn, en bovendien bestaat het gevaar dat u overkomt als iemand die wel erg graag over zichzelf praat.

Tip 3: Kies een leuke aanhef

'Hallo onbekende!', 'Beste muziekliefhebber,'. Dat zet al meteen een leuke en misschien persoonlijke toon. Berichten zonder aanhef worden over het algemeen minder gewaardeerd.

Tip 4: U of jij gebruiken?

Altijd lastig, u wilt niet te zakelijk overkomen, maar wel beleefd. U kunt gemakshalve uitgaan van een onderzoek waarin wij vroegen hoe mensen aangesproken wensen te worden. De jij/u-grens ligt rond de 30 jaar. Maar als u twijfelt, kunt u natuurlijk ook meteen het thema aansnijden: 'Ik hoop dat je het niet als onbeleefd opvat dat ik "je en jij" gebruik.'

Tip 5: Vertel iets nieuws over uzelf

In uw profiel kunnen mensen al zien wat uw hobby's zijn of wat voor werk u hebt. Herhaal dat niet klakkeloos, maar geef wat nieuwe (persoonlijke) informatie. Bijvoorbeeld wat voor dromen en ambities u hebt. Of ga iets dieper in op een van uw hobby's.

Tip 6: Waarom schrijft u juist hem of haar?

'Je stond in mijn match-box en ik ben onder de indruk van je profiel, zullen we elkaar eens ontmoeten?' Met een dergelijk bericht geeft u niet duidelijk aan waarom u geïnteresseerd bent. Gebruik de informatie uit zijn of haar profiel. Bijvoorbeeld dat u het leuk vindt dat hij/zij ook zo sportief is, of dat u zo geïnteresseerd bent in zijn/haar vakgebied.

Tip 7: Stel vragen!

Toon uw interesse en stel vragen. Zo maakt u het voor de ander makkelijker om te antwoorden. Stel, u ziet in het profiel dat iemand graag leest, dan brengt een simpele vraag als 'Wat is je lievelingsboek?' het gesprek goed op gang. En doe vervolgens iets met die informatie. Als u vervolgens dat boek ook leest en erover schrijft, laat u zich van uw beste kant zien.

Tip 8: Gebruik spreektaal

Zorg uiteraard dat u netjes en verzorgd schrijft, maar wees tegelijk informeel. Maak af en toe een 'babbeltje' alsof u op een feestje bent. Vertel wat u opviel in het nieuws of iets opvallends dat u die dag meemaakte. Zo ontstaat sneller het beeld van een vriend!

Tip 9: Laat elkaar even anoniem blijven

Een contactverzoek ontvangen vindt iedereen leuk en spannend. Maar veel mensen - vooral vrouwen - waarderen in de eerste fase een stukje anonimiteit. Geef niet meteen uw telefoonnummer of e-mailadres, en vraag er ook niet om. Dit kan afschrikken. Win eerst rustig elkaars vertrouwen door geïnteresseerde berichten uit te wisselen.

Tip 10: Laat een foto van uzelf zien

Als u al een tijdje met elkaar schrijft, zal een foto zeker gewaardeerd worden. Maar zorg dan vooral dat u een enthousiaste foto uitkiest. Geen kille pasfoto of een al te serieus portret, maar bijvoorbeeld een leuke herinnering, of een moment waarop u uw hobby uitoefent. En het belangrijkste: lach, want iedereen is mooi en aantrekkelijk als die lacht!

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden en de privacyverklaring zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)