> Advies > Het eerste contact > Flirten per e-mail, de 7 valkuilen

Het eerste contact

Flirten per e-mail, de 7 valkuilen

Hebt u zich wel eens afgevraagd, waarom uw online-flirt plotseling niet meer terugmailt? Op de weg naar uw droompartner kunt u juist bij het mailen behoorlijk de mist in gaan. Wij tonen u hier de zeven belangrijkste valkuilen bij een e-mailcontact.

Flirten per e-mail, de 7 valkuilen

De begroetingsvalkuil

Wie met "Hallo, schatje!" of "Mijn allerliefste Simon!" - of iets vergelijkbaars -direct in de eerste mailtjes een bepaalde vertrouwdheid denkt op te bouwen, komt snel bedrogen uit. Zo'n aanhef geeft namelijk eerder aan dat u niet de benodigde afstand kunt bewaren. En hoewel het geen kwaad kan om een joviale of grappige toon aan te slaan; is het beter een e-mailcontact te starten in een lage versnelling en hierbij voor algemeen geaccepteerde aanspreekvormen te kiezen. Tenminste, als u nog niet precies weet of u al volledig op dezelfde golflengte zit met uw e-mailpartner. Is hij of zij echter ook iemand die van intens contact houdt, dan kan het natuurlijk wel. Maar let op: meestal komt u daar pas in een latere fase van het e-mailcontact achter. Dit geldt trouwens ook voor de afsluiting van een e-mail. Zo kunt u bij twijfel beter eindigen met "vriendelijke groeten" dan met "je ware liefde" of erger, met "de mazzel".

De slordigheidsvalkuil

"Beste Pia, dat kan geen toeval zijn: ook ik ben gek op modderworstelen!" Op zich geen slecht begin. Ware het niet dit mailtje is geadresseerd aan Esther, de aartsconservatieve docente van een Christelijke basisschool, tevens bingokampioene... Voorkom dit soort nalatigheden en verwisselingen beslist! Want uw online-flirt krijgt door dergelijke fouten al gauw de indruk dat hij/zij volledig inwisselbaar is voor u. Kortom: verlies in geen geval het overzicht als u meerdere correspondenties tegelijk onderhoudt! Waarom? U wilt toch niet overkomen als een oppervlakkig of ongeïnteresseerd persoon? Tip: altijd een keertje proeflezen voordat u de e-mails verstuurt; helpt echt!

De en-maar-zwammen-valkuil

"In aansluiting op mijn vorige mail, waarin ik je heb bericht over mijn eerste weken die ik op de kraamafdeling heb doorgebracht, ga ik nu nader in op de ervaringen in mijn crècheperiode die mijn karakter het meest hebben gevormd..." Er is niets tegen op openhartigheid, maar u kunt uw mailpartner beter niet overspoelen met een niet terzake doende vloedgolf aan informatie. Juist aan het begin van het contact - vaak de fase van het wederzijdse verkennen - is het aan te bevelen iets beknopter te zijn. Kom snel terzake, stel vragen, geef antwoord en beperk u tot de meest interessante details. Handige vuistregel: het is beter uw flirt met een paar feitjes nieuwsgierig te maken, dan hem of haar direct met uw hele levensgeschiedenis te vervelen.

De valkuil van het mail-bombardement

"Joehoe! Daar ben ik weer. Sorry, ik moest even naar het toilet ...". Natuurlijk is het heerlijk als u continu in contact staat met uw online-flirt, maar doe dit alleen als beide personen al vlam hebben gevat en u zeker weet dat die behoefte aan een permanente mailuitwisseling ook echt bij de ander aanwezig is. Juist in de beginfase geldt: minder is vaak meer. Wacht daarom eerst rustig het antwoord op uw eerste mailtje af voordat u de volgende verstuurt. U wilt immers écht in gesprek komen met uw mogelijke droompartner. Mailtjes in de trant van "Ik verveel me zo, en ik vroeg mij af wat jij nu aan het doen bent..." kunnen eveneens afschrikken. Bijkomstig effect is ook dat u hiermee de suggestie wekt dat u voortdurend achter uw PC zit. En dat is niet echt aantrekkelijk.

De valkuil van de inside joke

"Hallo (:-), shit mijn baas heeft vandaag weer zo'n dag dat 'ie niet te genieten is : +0:-), ik heb er zo de :'-( in; heb jij dat ook? (:-&*'?" Ook al houdt u nog zo van afkortingen of emoticons; uw online-flirt hoeft dit niet per se ook leuk te vinden. En als e-mailontvangers een vertaler nodig hebben om uw mails te ontcijferen, slaat u de plank toch een beetje mis. Het is daarom aan te raden om u gewoon te uiten in begrijpelijke taal. Hetzelfde geldt overigens voor het indirect zinspelen op bijvoorbeeld uw lievelingskarakter uit een rollenspel, die totaal onbekende Mongolische B-acteur of op de vroege werken van Diogenes Laertios. Als er voor dergelijke woordgrappen of zinspelingen geen aanleiding is, zullen ze al snel overkomen als zeer eigenaardig én simpelweg op onbegrip stuiten.

De valkuil van het generaliseren

"Ik ben zelfs van mening dat de binnenlandse vraag door een verhoging van de BTW op de langere termijn zal toenemen!" Mmhhh ... interessant. Ook al hebt u nog zo'n moeite met schrijven over persoonlijke onderwerpen; ga ze in geen geval ontwijken door uit te wijden over algemene thema's als politiek, economie of meteorologie - alleen maar om wat meer zinnen op 'papier' te krijgen. Bij de online-flirt gaat het om elkaar beter te leren kennen, en niet om het uitwisselen van trivialiteiten. Zo kunt u beter vertellen dat u misselijk werd tijdens een boottripje, dan urenlang mijmeren over de schoonheid van de Griekse eilanden waar die boot u toen naartoe bracht. Nog beter: blijf bij uw huidige omgeving. Schrijf over de kop koffie die bij het tikken per ongeluk over uw toetsenbord ging, of over uw collega die u nu alweer met zijn penetrante knoflookgeur lastig valt; die zaken gaan over het hier en nu. En hoe u omgaat met de trivialiteit van alledag zegt veel meer over u dan uw mening over maatschappelijke kwesties.

De lange-tenen-valkuil

"Hoezo 'niet geïnteresseerd'? Dat was te verwachten van zo'n verstokte oude vrijster als jij..." Iemand zegt na een paar mailtjes beleefd maar duidelijk "Tot ziens!" en u gaat zich dat persoonlijk aantrekken? Wie zo reageert, laat de ander alleen maar zien dat die afwijzing het juiste besluit was. Ook al bent u zelf misschien wél geïnteresseerd in verder contact en wordt u nu pijnlijk geraakt, vat afwijzingen altijd sportief op en wens de ander gewoon vriendelijk "veel geluk". U kunt ze immers niet allemaal hebben! Bedenk ook dat het afbreken van het contact niet (alleen) aan u ligt. En bovendien heeft het de ander waarschijnlijk ook nog enige moed gekost om tegenover u zo eerlijk te zijn. En eerlijkheid is alleen maar prijzenswaardig.

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden en de privacyverklaring zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)