> PARSHIP Magazine > Columns > Survival of the fit-test

Columns

Survival of the fit-test

Ik ben niet bepaald 'sporty spice'. Dat speelde mij wel eens parten in de afdeling 'relaties en andere sociale aangelegenheden'...

chris van camp

Ik ben een groot pleitbezorger van energie management. Geen schijnbewegingen, geen brandoefeningen. Gerichte actie, al de rest is dweilen met de kraan open. Zo kan ik me niet bewegen om te gaan ‘windowshoppen’ op een zondag. Of blokje om lopen, gewoon voor de pret van het wandelen. Of een lange fietstocht aanvatten met maar één doel, stikkapot terug thuiskomen.


Wellicht is het de oermens in mij die het begrip ‘recreatie’ niet wil begrijpen. Vechten of vluchten, dat lijken mij twee plausibele opties wanneer je leven er van afhangt. Ik spaar mijn krachten voor als het menens wordt. Alleen voor dansen en zwemmen los ik de rem. Het ene werkt bevrijdend, het andere veelal verkoelend. Laat dat reden genoeg zijn om deze activiteiten niet in de schuif van de nutteloze uitsloverij te stoppen.


U heeft het al begrepen, ik ben niet bepaald ‘sporty spice’. Dat speelde mij wel eens parten in de afdeling ‘relaties en andere sociale aangelegenheden’. Hoe goed het ook gaat in de liefde, hoezeer zo’n prins je ook accepteert zoals je bent… vroeg of laat wil hij met jou de sportieve toer op. Samen de hotelfitness uitproberen, of een balletje slaan op een godvergeten tennisbaan. Net als alles goed gaat. In deze fase schiet vooral de rebel in mij in actie. Ik spui mijn theorieën over survival fitness en vertel over voorbije generaties die nooit aan sport deden maar wel actiever leefden (zonder auto) en nu krasse eeuwelingen zijn. Dat is niet eens gelogen. Al dat ge-fitness is slechts een nevenwerking van de automatisering van het huishouden. De eerste oefeningen die in damesladen opdoken waren dan ook steevast met behulp van stofdoeken of plumeaus.


Ik heb een hond die het park in wil, een dochter die graag op haar wenken bediend wordt. Ik woon in de stad waar je met de auto nergens geraakt. En de lift in mijn gebouw is zo traag dat ik nog liever de trap neem. En als ik een glas op heb, kom ik niet van de dansvloer op feestjes. Zo dat is mijn DQ in kaart gebracht (Dynamisch Quotiënt). Het lijkt mij het ideale recept om lang en gelukkig te leven zonder tennisellebogen of voetbalknieën.


Bla bla bla, volgens menig lief een met teveel woorden omkleed excuus om maar niet in een legging met haltertopje te moeten opdraven. Ook nu weer. De man mijner dromen waarmee ik menig watertje doorzwom, wil wat aan zijn buikje doen en verwacht van mij solidariteit. Weer een bewijs dat deze keer (goeie keer) alles anders is. Ik ging met hem op Fitclass.


Een geleende jogging, Reeboks van voor de eeuwwisseling en klamme handjes. Eerst de test. Mijn lief is overmoedig. Maakt grapjes op mijn kap. We binden simultaan de hartmeter om. Jeezes, de kleuren in de fitness zijn schreeuwerig, de muziek uit de boxen bijpassend. Ik wil hier weg en wel nu. Mijn oermens geeft het startsein om de vlucht in te zetten. Op de cycle (zo heet een fiets waar je nergens mee komt) trap ik alsof ik een rukwind te snel af moet zijn.


In fase 2 komt een jongmens mijn lichaam rekken, strekken en weer dubbel plooien. De ex-ballerina in mij geeft geen krimp. Een half uur later rollen de resultaten, inclusief lichaamssamenstelling (een woord waardoor ik me een bouwpakket voel), uit de computer.


Mijn lief is opvallend stil wanneer we terug naar huis fietsen. Ik hoor mezelf neuriën, iets wat nog het meest op ‘we are the champions’ lijkt. Nee, ik reken hem er niet op af, maar… ik bleek fitter dan mijn tien jaar jongere held en scoorde het hoogste niveau in lenigheid. Dat heb je als je noodgedwongen door het leven je flexibel moet opstellen, vroeg of laat ben je ‘flexi spice’.

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden en de privacyverklaring zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)