> PARSHIP Magazine > Serieuze relatie > Bevriend met de ex-partner

Serieuze relatie

Bevriend met de ex-partner

Na het verbreken van een relatie beloven ex-partners elkaar vaak vrienden te blijven. Meestal komt er van deze belofte weinig terecht; vooral als er een nieuwe liefde in het spel komt. Wat vindt u ervan als u als nieuwe partner zijnde, tóch merkt dat er een hechte vriendschap is blijven bestaan? We vroegen het in een Parship-enquête.

Bevriend met de ex?

Alles in uw relatie hebt u geprobeerd, maar helaas, het mocht niet baten. Het afscheid van uw aanstaande ex-partner valt zwaar: "We blijven toch wel vrienden, hè?" Na een tijdje krijgt u weer een nieuwe partner. Hij of zij heeft echter moeite met het feit dat u nog steeds bevriend bent met uw ex. Het is u vast wel eens overkomen. Wij stelden de vraag: wat vindt u ervan als uw ware nieuwe liefde bevriend is met zijn of haar ex? In totaal ontvingen we 3418 reacties, waarvan 1422 man en 1996 vrouw. Het blijkt dat de meerderheid van de dames hier de minste moeite mee heeft.

Look on the bright site

Maar liefst 32% van de dames voorziet weinig problemen in het onderhouden van contact met exen: "Het staat me niet in de weg, zolang mijn partner de ex maar niet verkiest boven mij." Iets minder heren (26%) onderschreven hetzelfde antwoord. Het geheel van de positieve kant bekijken, doen 28% vrouwelijke, en 24% mannelijke ondervraagden: "Het is een goed teken dat mijn partner goed omgaat met zijn of haar ex." Slechts enkele vrouwen (6%) en mannen (10%) maakt het zeer weinig uit: "Ex-partners zijn vrienden zoals alle anderen."

Tolerant?

Ondanks de hoge tolerantie van de meeste respondenten, is opvallend dat een grote groep mannen (28%) en vrouwen (27%) zich toch onzeker voelt als zijn of haar partner nog vriendschappelijk met de ex omgaat: "Misschien is mijn partner dan nog niet helemaal over hem of haar heen", is de gedachte. Het minste aantal ondervraagden (2% vrouwen en 3% mannen) kiest voor het antwoord: "Het hangt ervan af of de relatie al lang geleden verbroken is. Als deze nog maar recentelijk voorbij is, dan voorzie ik geen problemen." Een kleine groep dames (5%) en heren (10%) houdt de lijn het liefst zo strak mogelijk en antwoordt: "Ik zou het niet tolereren, mijn partner moet beslissen: de ex of ik!"

Water bij de wijn

In welk schuitje u straks misschien ook zit, in een relatie moeten beide partijen af en toe wat water bij de wijn doen. Zo kan uw partner die bevriend is met zijn of haar ex makkelijk een stapje terug doen in de vriendschap; en zou u bijvoorbeeld iets meer begrip kunnen opbrengen voor de situatie. Wat wel een feit blijft, is dat een vriendschap met een ex moeilijker wordt zodra er een nieuwe liefde in het spel komt. Een tip: laat weten aan uw partner wat u van dit contact vindt, wees duidelijk en stel grenzen.

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden en de privacyverklaring zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)