> PARSHIP Magazine > Single leven > Carrièrevrouw met klusjesman

Single leven

Carrièrevrouw met klusjesman

De arts met zijn verpleegster, de directeur met zijn secretaresse en de tandarts met zijn assistente. Samenstellingen waar u niet vreemd van op zult kijken. Maar een vrouwelijke arts met de verpleger. Raar of eerder doodgewoon? In een Parship-enquête polsten we of een hoger opgeleide u afschrikt.

Is beroep belangrijk?

Met meer vrouwelijke dan mannelijke studenten aan de universiteiten is het niet zo vreemd dat de hedendaagse carrièrevrouw niet alleen meer kiest voor een hogeropgeleide man. Door haar financiële onafhankelijkheid kan zij gemakkelijk voor zichzelf zorgen en staat de man nu slechts aan de zijlijn. Relationeel gezien, kiest zij daarom eerder voor een man waar ze mee kan lachen, waar ze tot rust kan komen en waar ze zich volledig kan ontspannen. We kregen 2401 reacties, waarvan 924 man en 1477 vrouw. En, het klopt inderdaad: de vrouw deinst niet terug voor een man met een minder hoge opleiding.

Downdaten

Steeds meer mannen vinden het geen probleem als hun partner hoger opgeleid is dan zij: 36% van de mannelijke ondervraagden zegt dat het uiteindelijk toch alleen puur om de liefde gaat. En ook 28% van de vrouwelijke ondervraagden gaat niet voor opleiding maar voor de liefde. Als de man zich gedraagt als een vervelende betweter, dan kiest 38% van de dames liever voor een partner met minder opleiding. En ook 29% van de heren deelt deze mening. Opvallend. Hij bouwvakker, vrachtwagenchauffeur of loodgieter, zij wetenschapster, salesmanager of tandarts. Een omgekeerde wereld? Nee. Mondjesmaat neemt het aantal vrouwelijke downdaters en mannelijke updaters toe.

Afschrikken

Ondanks dat meer en meer vrouwen aan downdaten doen, vindt 24% het toch een vereiste dat de partner ook hoogopgeleid is. Net als 18% van de mannen. Een minder grote groep laat zich afschrikken door een hoger opgeleide, dames 9% en heren 15%: alleen als die persoon ook nog andere raakvlakken heeft, kan het misschien wel klikken, anders niet. Een zeer kleine groep, slechts 1% van zowel de mannen als de vrouwen, laat zich echt afschrikken door iemand met een hogere opleiding. Zij zeggen zich dan minder te voelen in de relatie.

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden en de privacyverklaring zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)