> PARSHIP Magazine > Trouwen > Huwelijksbootje blijft in rustig vaarwater

Trouwen

Huwelijksbootje blijft in rustig vaarwater

Het ja-woord, de huwelijksreis en de gouden ringen. Ze horen allemaal in 't rijtje thuis. Trouwen: Vroeger een vanzelfsprekendheid, tegenwoordig al bijna een bijzonderheid. Reden genoeg om deze stap serieus te overdenken. Maar wat doet u als uw partner fel tegen het huwelijk is? We polsten het in een Parship-enquête.

huwelijk

Financieel (belastingtechnisch) erg handig, een wens van de (schoon)ouders of een mooi feest waarbij ú in het middelpunt staat. Het zijn allemaal plausibele overwegingen om te trouwen. Maar voor de één blijft het een droom die uitkomt, terwijl de ander het juist als een regelrechte nachtmerrie ziet. Oftewel: een vervelende discussie als u en uw partner hierover niet op dezelfde lijn liggen. Wat doet u in zo'n geval? We kregen 3303 reacties van Parship-leden, waarvan 1512 mannen en 1791 vrouwen. En wat blijkt? De meerderheid van zowel de heren áls de dames beschouwt een huwelijk als overbodig.

Boterbriefje

Het ouderwetse boterbriefje wordt niet meer vanzelfsprekend gewaardeerd. Zo reageert 21% van de mannelijke respondenten zelfs verhéugd als zijn geliefde een heftige tegenstander is van het huwelijk: "Het is een bewijs dat we op dezelfde golflengte zitten." Dit vindt ook negentien procent van de vrouwelijke respondenten. De meerderheid van de mannen (54%) en vrouwen (49%) zou best willen trouwen; máár zonder trouwboekje vinden zij hun relatie ook wel prima.

Eeuwige trouw

Het romantische beeld dat u met uw partner aan 't altaar staat en elkaar de eeuwige trouw belooft, blijft - hoe modern u ook bent - toch een droom voor velen. Niet voor niets, reageert negentien procent van de dames en elf procent van de heren lichtelijk geïrriteerd als zijn of haar partner meteen categorisch NEE antwoord: "Ik zou die mogelijkheid liever nog open willen houden."

Teleurgesteld

Slechts een klein deel van de ondervraagden neemt geen genoegen met een samenlevingscontract. Zij zijn teleurgesteld en verward als de ander aangeeft niet te willen trouwen. Vijf procent van de vrouwen en drie procent van de mannen twijfelt dan zelfs of de partner wel bij hem of haar past. Opvallend is dat meer heren (6%) dan dames (3%) de relatie zou verbreken: "Dan zou ik zoeken naar iemand die wél mijn dromen deelt." Slechts vier procent van de vrouwelijke respondenten en vijf procent van de mannelijke respondenten vindt dat geduld een schone zaak is: "Wellicht verandert hij of zij over een tijdje toch nog van mening."

Ja, ik wil...

Hoe u het ook wendt of keert, vrouwen zijn hoe dan ook gretiger om te trouwen dan mannen. Toch levert het de dames meer na- dan voordelen. Tenminste, dat beweert gezondheidspsychologe Shelley Taylor aan de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA). Ze noemt het de huwelijksparadox: Voor de man is een huwelijk namelijk véél gezonder - terwijl deze eigenlijk liever alle opties openhoudt. Zo hebben de heren meer sociale en psychologische steun van hun vrouw nodig en zouden ze zich veiliger en rustiger in een huwelijk voelen. De dames vinden dit meestal al bij familie of vrienden.

Tips

U bent toch overgehaald? Voor als u dan toch besluit het geluk te beproeven, heeft Parship de populairste huwelijksreizen alvast op een rij gezet:

1. Mexico 2. Zuid-Afrika 3. Nederlandse Antillen, Italië en Bali

Wilt u het helemaal goed doen? Trouw dan op zonnige locaties als Bonaire, Toscane en Mauritius. Parship wenst u alvast veel succes bij 't beslissen en - hoe dan ook - veel plezier!

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden en de privacyverklaring zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)